Parc Natural de La Serra de Montsant

Montsant és un dels espais més singulars de Catalunya. El seu peculiar relleu, l’abrupta orografia, la important biodiversitat, i l’escàs grau de desnaturalització configuren un paisatge únic i de gran valor que conté un elevat nombre d’espècies d’interès, i esdevé alhora una de les principals reserves de flora i fauna de les serres litorals mediterrànies.

El seu valor excepcional va ser reconegut pel Parlament de Catalunya el 30 d’abril de l’any 2002, quan es va aprovar la seva declaració com a Parc Natural “amb l’objecte de protegir els seus valors geològics, biològics, paisatgístics i culturals, respectant el desenvolupament sostenible dels seus aprofitaments”. Aquest propòsit territorial permet estructurar i racionalitzar el conjunt de relacions que es donen entre les activitats humanes i els ecosistemes, preservant el patrimoni natural i cultural de la serra, i ajudant a la societat a valorar-lo, així com afavorint un desenvolupament econòmic que garanteixi la qualitat de vida dels habitants dels municipis de la zona.

El territori del Parc Natural és eminentment rocós i s’estén en el sector occidental de la Serralada Prelitoral Catalana, dins de la comarca del Priorat. L’àrea protegida té una superfície de 9.192 ha, amb una altitud màxima de 1163 metres a la Roca Corbatera, i es troba inclosa dins dels termes dels municipis beneficiaris de la Morera de Montsant que inclou el poble d’Scala Dei , Ulldemolins, Margalef, Cabacés,  la Vilella Alta, la Vilella Baixa, la Bisbal de Falset,  la Figuera i Cornudella de Montsant que inclou dins del parc el poble d’Albarca.

El Parc Natural de Montsant, des de la seva creació, organitza conjuntament amb les empreses col·laboradores, entitats i persones del territori un programa d’activitats que difonen els valors naturals, culturals i paisatgístics de la serra i dels seus municipis.

Us animem a visitar-nos i a participar en les activitats que organitzem, per així descobrir de mica en mica racons de gran bellesa, la fauna, la flora, la geologia i tota la història i el patrimoni cultural que s’amaga entre les roques.

Recordeu que cal seguir les recomanacions de visita i respectar l’entorn, que ningú se n’adoni que hi heu passat!

 

Recomanacions:

• Respecteu la propietat privada i tots els elements del patrimoni arquitectònic.

• Recordeu que és expressament prohibit fer foc.

• L’acampada lliure és prohibida.

• La circulació motoritzada només és permesa per les pistes forestals obertes a l’ús públic. Respecteu els senyals.

• Si busqueu bolets, no heu de malmetre el bosc amb eines o gratant la terra.

• Admireu la vegetació amb respecte i si trobeu qualsevol animal, no el molesteu ni el captureu. Gaudiu amb la seva observació.

•Tingueu present que en tot moment heu d’atendre les indicacions dels agents rurals, personal acreditat del parc natural, propietaris i veïns de les terres.

• Abans d’entrar al parc, informeu-vos als centres d’informació; allà us indicaran com podeu gaudir-ne sense malmetre’l.

 

Activitats regulades:

L’escalada és una activitat regulada i es regeix amb una normativa especifica, cal informar-se abans.

 

Activitats que necessiten autorització:

Vol, espeleologia, descens de barrancs, activitats en grup, acampada, recol·lecció amb finalitat comercial, filmacions i reportatges, caça...

 

Per saber-ne més:  

www.parcsnaturals.gencat.cat/montsant

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/serra-montsant

 www.facebook.com/PNMontsant

 

Per més informació:

Punt d’informació Seu del Par Natural

Plaça de la Bassa, 1

43361 LA MORERA DE MONTSANT

Tel. 977 827 310

pnmontsant@gencat.cat

 

Oficina de turisme de Cornudella de Montsant

C/ Comte de Rius, s/n

43360 Cornudella de Montsant

Tel. 977 821 000

 

Centre d'Interpretació de l'Oli i de les Economies Productives de Montsant

C/ Molins, 60

43371 MARGALEF

Tel. 977 827 310

pnmontsant@gencat.cat