Terceres jornades de pedra seca a La Porta del Congost

Terceres jornades de pedra seca a La Porta del Congost

4 i 5 de maig
Tot el dia
Gratuïtes (excepte els àpats)
Refugi de l'ermita de Sant Antoni i Santa Bàrbara
Ulldemolins

Activitats de natura, senderisme i esport

Per a tots els públics

Contacte

La Somereta SCCL

Per tercera vegada celebrem a La Porta del Congost les Jornades de pedra seca el primer cap de setmana de maig, l’oportunitat per conèixer de prop els secrets d’aquesta tècnica constructiva ancestral del món agrari del mediterrani. En aquesta ocasió la posarem en pràctica recuperant un dels marges de pedra seca de l’entorn de l’ermita de Sant Antoni, recorrent algunes de les construccions més emblemàtiques d’aquestes contrades i fent especial èmfasi en la biodiversitat, la fauna i la flora que s’hi amaga.

Catalunya, com bona part de la conca mediterrània, gaudeix de paisatges de pedra seca que han guanyat reconeixement social darrerament pels seus valors culturals, històrics, paisatgístics o arquitectònics. Aquests paisatges destacarien així mateix pel seu valor per a la biodiversitat, ja que davant d’un clima més càlid i amb major risc d’incendis, les estructures de pedra seca poden ser claus com a refugis de biodiversitat.

Al llarg d’aquestes jornades es desenvoluparan les següents activitats:

DISSABTE 4

9h - Taller teoricopràctic "Construïm amb pedra seca" - El taller començarà amb una introducció teòrica de les diferents construccions de pedra seca, regles bàsiques per construir marges, parts d'un marge i tipus de pedra segons la seva funció… Tot seguit, posarem en pràctica aquesta tècnica constructiva recuperant diversos elements de pedra seca fent ús de les diferents eines específiques que utilitzen els margers. Serà conduït per l’Albert Gavaldà, metre marger de Relleu i Entorn, una associació que neix amb dos objectius clars: per una banda, difondre i explicar la cultura de la pedra seca i per altra, de dignificar l'ofici de marger/a, un ofici molt important què molts cops ha estat menystingut.

19h - Xerrada "La biodiversitat que s'amaga dins la pedra seca" - Coneixerem el projecte liderat pel grup de recerca de Biologia Animal de la Universitat de Girona (UdG) que ha estudiat els paisatges de pedra seca de l’Alt Empordà i la seva biodiversitat: quina fauna i flora hi podem trobar, la seva importància i com valorar-la. Es presentarà el protocol ràpid d'avaluació d'aquests indrets que s’ha elaborat perquè tant els equips tècnics com la ciutadania puguin contribuir a descobrir la biodiversitat que s’amaga dins la pedra seca. Seran els doctors Pere Pons i Marc Franch, investigadors del grup de recerca de Biologia Animal els qui conduiran aquesta ponència oberta a la participació de tothom.

DIUMENGE 5

10h - Recorregut entre construccions de pedra seca a les Crestes de la Llena - Recorrerem, des de la part alta de la serra de la Llena amb vistes a Montsant, un itinerari per endinsar-nos en algunes de les construccions de pedra seca més emblemàtiques del terme d’Ulldemolins. Serà una sortida guiada i explicada per en Xavier Solé, soci de l’Associació per la pedra seca i l’arquitectura tradicional (APSAT), de dificultat baixa i apta per a tots els públics (excepte per a persones amb mobilitat reduïda), però es requerirà vehicle per arribar-hi, en aquest sentit s’organitzaran cotxes des del poble o des del refugi amb les persones inscrites.

11h - Taller d’exploració de la biodiversitat de la pedra seca - En el marc del recorregut entre construccions de pedra seca a les Crestes de la Llena, tindrà lloc un taller amb l’objectiu de conèixer la biodiversitat que podem trobar en un paisatge de pedra seca, associada a les parets, barraques i altres estructures, on observarem, fotografiarem i identificarem animals i plantes. Així mateix, debatrem sobre quin paper juga la pedra seca en la conservació d’aquests organismes i els i donarem valor a partir d’un seguit d’eines. Anirà a càrrec dels doctors Pere Pons, Marc Franch investigadors de la UdG. Per aquesta activitat es recomana, si es disposa de mòbil intel·ligent, descarregar-se alguna aplicació d’identificació de flora i fauna com: PlantNet, PlantSnap (vegetació), Seek by iNaturalist (fauna) o Merlin Bird ID by Cornell Lab (ocells).

A l’enllaç hi trobareu tots els detalls i el formulari per inscriure-us, també ho trobareu a la nostra pàgina web. Són activitats obertes però totes requereixen inscripció prèvia. Teniu temps fins el dimecres 1 de maig per fer-ho i hi ha places limitades, així que no us despisteu!

Si us voleu esprémer al 100% d’una experiència més completa, quedeu-vos a dinar, sopar i allotgeu-vos al nostre refugi. Ens ho podeu indicar en el mateix formulari d’inscripció.

És una activitat que compta amb el suport del Parc Natural de la Serra de Montsant, l’Ajuntament d’Ulldemolins i la Diputació de Tarragona.