tastsopar_aspic.jpg

Tast de vins i sopar. Les garnatxes d'Escaladei

Falset

Cultura del vi i gastronomia

Families

Grups

Parelles

Per a tots els públics

Singles

Amb Ricard Rofes de Cellers Scala Dei. Després del tast se servirà un sopar.

Ricard Rofes, responsable del celler, comentava a Vilaweb: 'Scala Dei és una zona molt específica del Priorat: tenim setanta ha repartides en quaranta-una vinyes diferents, de les quals trenta-tres són de garnatxa. I el vi Masdeu prové de les garnatxes de més alçada, 800 metres d'alçada de terres d'argila calcària, no pas de llicorella. Nosaltres vinifiquem totes les vinyes per separat. Fem una fermentació natural. Intervenim el mínim possible, ens limitem a acompanyar el raïm, del cep a l'ampolla.'
Rofes explica que tot i que són vinyes sense el segell d'agricultura ecològica, les treballen com si ho fossin, sense pesticides ni herbicides, respectant la terra. I rebla: 'Fa cinc-cents anys que Scala Dei té vinyes de garnatxa. Foren els monjos que van portar el conreu de la vinya en aquestes terres i que van triar la garnatxa.'
Segons Rofes: 'El Masdeu és un vi on hem volgut recuperar un patrimoni, la manera de fer dels vins prioratins d'abans del 'boom' d'aquestes últimes dècades. Com es feia el vi del Priorat abans que s'uniformitzés el gust? Doncs es feia amb dipòsits de ciment, sense eliminar la rapa en el procés de fermentació i amb una criança en grans bótes de fusta i no en les bótes de 225 litres.' 
I quina és la raó de tornar al ciment o a les grans bótes? Explica: 'Si tastes els vins de Scala Dei del 1974, 1975, 1978, trobes que són vins molt més vius que els que es van fer a partir de la dècada dels vuitanta, quan es va canviar la forma d'elaboració. Per tant, l'envelliment ens demostra que a les nostres garnatxes els convé tornar al procés tradicional. El resultat són vins més fins, que s'allunyen de la contundència i concentració.'