tastsopar_aspic.jpg

Tast de vins i sopar. El potencial de la garnatxa blanca

Falset

Cultura del vi i gastronomia

Families

Grups

Parelles

Per a tots els públics

Singles

Amb Carme Ferrer del celler Bàrbara Forés i Alfredo Arribas de Portal del Priorat. Després del tast se servirà un sopar.

Segons les fonts "la garnatxa blanca o alacantí és una varietat espanyola de vinya blanca. Altres noms amb què és coneguda són: alacant blanca, garnatxa grisa, grenatxe blanc, lledoné, cadira blanc i sillina blanc."
Té penjolls de mida no molt gran i compactes. Les baies són de mida mitjana, forma rodona i color groc verdós. S'ha fet servir tradicionalment sola o barrejada amb garnatxa roja, macabeu, parellada, moscatell o pero ximenes per fer mistela. Produeix vins de gran cos i molt alcohol, de color groc palla; desprèn aromes florals i afruitades amb un fons de ginesta que li confereix originalitat.
Un terç de la producció mundial d'aquesta varietat prové de les vinyes de la DO Terra Alta.

BÀRBARA FORÉS
Amb Bàrbara Forés, el matrimoni Maria Carme Ferrer Escoda i Manuel Sanmartin Suñer han volgut retre homenatge a la rebesàvia que, nascuda a Gandesa l'any1828, va saber transmetre al seu fill Rafael l'art d'elaborar vins. D'aquesta forma, Rafael Ferrer, farmacèutic i viticultor il·lustrat, va construir el celler del casalici, on a finals del passat segle va començar a embotellar vi.
Bàrbara Forés significa, per tant, el respecte i la tradició en l'art d'elaborar vins, transmesa de pares a fills durant més de cent anys. 
Bàrbara Forres també vol expressar la capacitat que tenen les noves generacions per perfeccionar i millorar l'herència rebuda. Maria Carme Ferrer i Manuel Sanmartin, hereus d'una tradició familiar, han transformat l'antic celler en una moderna instal·lació per a l'elaboració de vins, de l'any i de criança, i, per damunt de tot, han aportat una nova manera d'entendre l'art del vi.
A la Sénia de Tomaset es conreen les garnatxes blanques, i també a la Cometa i el Grau, amb vinyes de més de quaranta anys, destinades als vins blancs de guarda.


PORTAL DEL PRIORAT
El treball d'Alfredo Arribas a la DOQ Priorat se centra, des de 2001, a la finca Clos del Portal, situada al cor del Priorat, entre el Lloar i Bellmunt, i ascendeix des de la vall del riu Siurana cap als contraforts de la serra de Montsant.
En poc temps els seus vins de finca han aconseguit destacar com un clar exponent de l'última generació de priorats, darrere de l'elegància i la subtilesa. 
Elaborats amb meticulós perfeccionisme, interpreten un terroir extrem, de sòls i clima austers, mostrant el camí del futur enològic de la zona. Alfredo Arribas dirigeix el celler amb el suport tècnic de Joan Asens.