578150_374719179257230_166608779_n.jpg

Presentem la Causa Cooppel i Concert per la Pau del Priorat a Poboleda

Poboleda

Xerrades, debats, cursos, tallers

Per a tots els públics

Presentem la Causa Internacional Cooppel per la Pau Sense Fronteres pel seu responsable Josep Maria Ferran i Torrent i el Concert per la Pau al Priorat 2017 amb el cantant Jordi Català.

Inauguració social del curs cultural 2017-18.

A les 7 de la tarda, missa a l'església. Al final dues intervencions al voltant de la imatge de sant Pere obra de Modest Gené i tot seguit unes paraules en record de Mn. Benet Viñes.

A les 8 a la sala d'actes de l'Ajuntament, a 50 metres de l'església, explicarem en poques paraules el que és la Causa Internacional Cooppel per la Pau Sense Fronteres, el projecte i programa PrioReM PrioRaT . Tot seguit un concert per la Pau al Priorat, inaugurant el curs cultural 2017-18, pel cantant Jordi Català en motiu dels seus 40 anys de trajectòria.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Recordarem al metereòleg, fill del poble, Mn. Benet Viñes 180 anys del seu naixement. Entre altres motius d'interès cultural amb risc d'oblit com l'obra de sant Pere de l'escultor Modest Gené.

També recordarem la construcció de l'església.Per acord municipal del 25 d'abril de 1749, es decidí encarregar als paletes Tomàs i Jaume Minguillon de l'Aleixar la construcció del nou temple, les obres del qual s'iniciaren el 3 de març del 1750 i es conclogueren ràpidament, ja que el temple fou inaugurat l'1 de novembre del 1753. Més informació per part dels Minguillon, consulta: http://historiesaleixar.blogspot.com.es/

En concret Josep Pamies l'article http://historiesaleixar.blogspot.com.es/2017/04/els-monguillot-laleixar-josep-pamies.html

Cooppel: Cooperació pel record present i pel del futur:

Recordem:

Dissabte dia 28 d'octubre a les 7 de la tarda a l'església i a les 8 del vespre a la salta d'actes de l'Ajuntament de Poboleda.

Benet Viñes Martorell (PoboledaPriorat1837 - l'Havana1893), sacerdot de la Companyia de Jesús, va ser un científic altruista que, destinat per l'orde al seu col·legi de l'Havana, va dur a terme estudis meteorològics que establiren els mètodes per al pronòstic de ciclons, de fet, va ser el primer a efectuar-ne un, formulat científicament, l'any 1875; les seves prediccions estalviaren moltes pèrdues materials i humanes. Les seves obres, en especial Apuntes relativos a los huracanes de las Antillas (1877) i les anomenades Lleis Viñes (1893), l'hi atorgaren el reconeixement de la comunitat científica internacional. Aquestes lleisformulades pel pare Viñes van ser imprescindibles per a fer pronòstics al Carib fins a la dècada dels quaranta del segle xx, moment en què foren perfeccionades.

Ja abans d'enunciar les Lleis Viñes, en 1888, un dels més influents meteoròlegs dels Estats Units d'Amèrica va proposar anomenar "viñesas" els huracans. És l'únic espanyol esmentat al magne Compendium of Meteorology (1950) de l'American Metereological Society. Fill il·lustre de la seva vila natal, consta inscrit al Panteó de Cubans Il·lustres i científics dels Estats Units d'Amèrica el recorden amb afecte.

Església de sant Pere de Poboleda

Descripció

Edifici de tres naus, bastit de paredat, cobert amb teulada a dues vessants i amb reforç de carreu als angles. La nau central és coberta per volta de canó amb llunetes i les laterals, constituïnt capelles, per voltes d'aresta. Al costat de l'evangeli hi ha una capella lateral, de planta rectangular. La volta arrenca d'un fris continu. L'edifici, de bones dimensions, és coronat per un petit campanar d'espadanya i, situat al costat dret de la façana, hi ha un campanar d'obra vista, de planta quadrada i resolució octogonal. A la façana, que conserva restes d'un esgrafiat, s'hi obre un ull de bou i, per sobre, una altra obertura constituïda per una finestra amb un arc de mig punt. La porta és d'arc de mig punt i està flanquejada per pilastres que aguanten un entaulament a sobre del qual hi ha una fornícula; aquesta també està flanquejada per pilastres que aguanten un entaulament i el conjunt està coronat per una petxina. Altres elements decoratius de la portalada son grans volutes als costats de les pilastres i senzills pinacles rematats amb un element circular. L'interior conserva pintures, retaule i altres elements interessants tals com una bonica porta d'armari de grans dimensions, de dos ventalls datada del 1789, original del fuster d'Alforja en Baptista Deixeus, pertanyent a l'antiga Confraria del Santíssim Sagrament, constituïda per quarterons decorats i policromats. També conserva l'altar major neocl`ssic, del 1796 i l'orgue, realitzat cap al 1770. Pica beneitera de pedra alabastrina muntada sobre una moderna columna de pedra, en forma de copa i de secció octogonal. Quatre de les cares són decorades amb relleu representant, una lletra T grega, que es pot relacionar amb un símbol abacial o amb la inicial de Tarragona; els escuts de Poboleda i de Scaladei i una creu inclinada que podria identificat l'Ordre Militar i Pontífex dels Nobles Cavallers del Sant Sepulcre de Jerusalem.

Notícies històriques

L'actual edifici és continuació d'una església anterior, també dedicada a Sant Pere i que constituí la parròquia de Poboleda, separada de La Morera de Montsant, el setembre de 1349. Per acord municipal del 25 d'abril de 1749, es decidí encarregar als paletes Tomàs i Jaume Minguillon de l'Aleixar la construcció del nou temple, les obres del qual s'iniciaren el 3 de març del 1750 i es conclogueren ràpidament, ja que el temple fou inaugurat l'1 de novembre del 1753. A la fornícula de la façana hi fou col·locada una imatge de Sant Nicolau de Bari. Progressivament fou dotat de bons altars i retaules, així com també d'un orgue. El 1811, les forces franceses no el malmeteren i el 1819 fou inaugurada la capella del Santíssim, lateral. Durant la Guerra Civil foren cremats alguns retaules i imatges, però, en conjunt, el temple fou respectat. L'orgue, però, fou desmantellat per a fundició. Algun autor d'ata la pica del s. XII però estíl·listicament cal situar-la en època posterior. Estaria situada a l'antic temple parroquial del que fou traslladat a l'actual al s. XVIII. La pica fou desmuntada durant la Guerra Civil i reinstal·lada un cop acabada.

Fonts:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Sant_Pere_de_Poboleda

https://ca.wikipedia.org/wiki/Benet_Vi%C3%B1es