Contacta'ns

AgendaPriorat

Tota l’activitat cultural que es cou a la comarca

Una primavera de primera

La dita sosté amb contundència que a “l’estiu, tota cuca viu”. Però la veritat és que, ben mirat, ja és a la primavera que “tota cuca” sembla reviure i l’agenda s’omple d’actes. Aquest és el cas del Priorat, que els mesos d’abril i maig farceix el calendari amb activitats d’allò més diverses.

Per comprovar-ho, tan sols cal mirar-se els actes previstos dia rere dia amb un cert deteniment. Hi ha activitats que ja podem considerar clàssiques, com els tastos i els actes relacionats amb la Mostra dels Vins de les DO de la comarca del Priorat, que cada any se celebra el primer cap de setmana de maig.

O com també és el cas de ‘Priorat, versió original’, que proposa un cap de setmana amb un escriptor al Priorat i que, aquest mes d’abril, té com a convidada la filòsofa Marina Gracés.

El Jubileu de Siurana, el 8 de maig, és una altra cita habitual de la comarca, en aquestes dates, i en molts casos són una bona pila aquells que ja la tenen anotada a l’agenda.

Hi ha d’altres activitats, però, que corren el risc de passar més desapercebudes malgrat que ens conviden a descobrir racons o personatges que han estat importants per a la comarca del Priorat. És el cas de la taula rodona que tindrà lloc al Casal del Masroig el dissabte 18 d’abril i que porta per títol “25 anys sense mossèn Masip”. I és que mossèn Masip és, possiblement, un dels rectors més recordats de la comarca. Un capellà fill de Cabacés que es va implicar en les lluites socials i territorials del final del franquisme i de la transició. Un d’aquests rectors que ens ajuda a entendre clarament que una cosa són les cúpules eclesiàstiques i una altra de molt diferent és el quefer de capellans de base que prefereixen posar-se del costat del poble i de la gent de les seves parròquies.

Una altra d’aquestes activitats, organitzada per al mes que ara estem, és la sortida ‘Descobrim la vall de Mas Roger’, que proposa el Parc Natural de Montsant per descobrir una vall que és interessant per mil i un aspectes (geològics, naturals, paisatgístics, etc.), i entre els quals també hi els factors històric i humà. I és que el Mas Roger és una de les meravelles arquitectòniques d’aquesta comarca, que actualment és propietat de la Generalitat de Catalunya. Un mas que va ser propietat de la família Vidal Llecha i que ens mostra una ornamentació exterior de rajoles que tracta tota mena d’assumptes: arts i oficis, motius mariners, escenes d’El Quixot, rètols de benvinguda, escuts heràldics... Un edifici senyorial on, no fa gaire, s’hi va descobrir una col·lecció de més de dos mil rotlles de pianola de gran importància artísticomusical. Un mas historiat que ens parla de ciència, farmàcia, música, art, natura i, fins i tot, de la recerca de la PAU en majúscules.