Contacta'ns

AgendaPriorat

Tota l’activitat cultural que es cou a la comarca

Una comarca ben viva

El Priorat és una comarca poc poblada. En 26 pobles hi vivim vora 10.000 persones, amb la qual cosa toquem a pocs habitants per cada nucli habitat. No obstant això, el Priorat no és una comarca on no passa res, sinó tot el contrari. S’hi couen moltes coses aquí, i no tan sols des d’una perspectiva enològica i vitivinícola, que possiblement és la porció de la realitat per la qual més se’ns coneix de cara enfora. Dit d’una altra manera, resulta reduccionista pensar i creure que el Priorat és tan sols el vi i totes aquelles coses que orbiten al seu voltant, per molt importants que siguin.

Si al Priorat l’agenda bull d’activitat al llarg de l’any és perquè som una comarca que està viva. D’una banda, perquè els pobles i la seva gent han mantingut amb naturalitat un calendari festiu que, a dia d’avui, se’ns presenta farcit de tradicions d’allò més genuïnes, sense cap necessitat d’haver forçat les dinàmiques. D’altra banda, el Priorat és una comarca on, d’uns anys cap aquí, debatem què volem ser quan siguem grans des d’un punt de vista ampli: territorial, cultural, paisatgístic, econòmic... D’aquí que, ara mateix, aquesta comarca ja compti amb una Carta del paisatge i treballem per ser reconeguts com a Patrimoni Mundial de la Unesco. 

En definitiva, creiem que el Priorat constitueix avui dia un laboratori per abordar amb nous plantejaments els reptes de futur que tenen al davant els territoris de la muntanya agrària mediterrània i les seves comunitats, en relació amb temes tan rellevants com el paisatge, la sostenibilitat, el patrimoni, el desenvolupament i el progrés.

Per si tot això fos poc, la comarca del Priorat compta amb institucions molt actives (com el Parc Natural de Montsant o el Consorci de la Serra de Llaberia, entre d’altres), institucions museístiques exemplars (com, per exemple, el Museu de les Mines de Bellmunt o la Cartoixa d’Escaladei), un estol d’entitats petites i ajuntaments que, culturalment, no paren al llarg de l’any i, fins i tot, d’un seguit de ciutadans que, a títol individual, són capaços d’empènyer amb força per expressar el seu particular neguit cultural. Hi ha xifres que diuen moltes coses, i que a la comarca del Priorat hi hagi fins a 200 associacions és una d’aquestes.

És per tot plegat que hem cregut necessària la posada en marxa d’aquesta Agenda Priorat. Una iniciativa empresa inicialment pel Consell Comarcal, però on són els impulsors culturals de la comarca aquells que l’actualizen i la doten de continguts. L’objectiu és que aquesta agenda tingui vida pròpia a partir dels interessos i inquietuds dels municipis, les entitats i els ciutadans de la comarca, que han de ser el veritable motor de la pàgina. És per això que aquest web parteix de la base que és “impulsor cultural” qualsevol persona, entitat, institució o societat (amb o sense ànim de lucre) que organitza i promou activitats a la comarca que siguin d’interès cultural.

Alhora, però, i al marge dels actes puntuals, aquesta Agenda Priorat també vol ser un aparador de què és la comarca del Priorat, quina vida hi ha i quina és la seva cultura pròpia. Vol ser, per tant, un mitjà d’expressió de les inquietuds culturals dels ciutadans d’una comarca que es troba en ple procés de reafirmació i que mira de trobar el seu encaix en el món actual sense haver de llençar per la borda el camí recorregut al llarg de la història i fins al dia d’avui. 

Aquí ens teniu, i això és el que ens fem cada dia de l’any.