Contacta'ns

AgendaPriorat

Tota l’activitat cultural que es cou a la comarca

Un mes octubre d’alt nivell

El mes d’octubre és una bona mostra de l’alt nivell cultural que, tot sovint, presenta l’agenda prioratina. L’actor Toni Albà, l’actriu Mercè Arànega, escriptors com Josefa Contijoch o Jaume Copons, i  la cantant de jazz Susana Sheiman són alguns dels artistes que protagonitzen o participen en propostes programades en diversos llocs de la comarca al llarg del mes.

El cap de setmana del 17 i 18 d’octubre ens porta activitats ja del tot habituals en l’agenda cultural prioratina. D’una banda, el festival Zzona Jazz de la Torre de Fontaubella i, d’una altra, la trobada d’escriptors de Priorat en persona.

Escriptors i músics de jazz

Pel que fa al jazz a la Torre de Fontaubella, hi ha previstes dues actuacions. La primera està prevista a les 22 hores, al casal del poble, amb l’actuació de Mullibakers,  una formació que torna a posar en valor l'herència i el tresor de dos dels millors músics que ha donat la història del jazz: Gerry Mulligan & Chet Baker.

L'altre plat del programa, dissabte a la nit a les 22 hores, és imperdible, amb la presència d’una cantant de jazz poderosa que ja fa dir meravelles als entesos en la matèria. Es tracta de Susana Sheiman, que estarà acompanyada per un col·lectiu de bons músics liderats pel falsetà Esteve Pi, a la bateria.

Aquest mateix cap de setmana, també té lloc la trobada d’escriptors de Priorat en persona, un projecte que promou i organitza el Centre Quim Soler, la literatura i el vi, amb seu al Priorat. Aquesta iniciativa, que fa 8 anys que es duu a terme cada any, convoca sis escriptors d’arreu dels Països Catalans per passar quatre dies al Priorat i que quatres persones de la comarca els facin d’amfitrions i els facin viure i veure el seu Priorat personal. La convocatòria és bianual, té dos parts: la vinguda i la tornada. Enguany toca la vinguda i els sis escriptors que ens visiten faran la immersió que els ha de permetre l’any que ve crear els seus textos que ens retornaran la tardor del 2016. Els escriptors d’enguany són: Maria Cabrera, Josefa Contijoch, Jaume Copons, Ramon Erra, Teresa Pascual i Pau Vadell Vallbona.

Mercè Arànega i Toni Albà

El cap de setmana més teatral és el del 23, 24 i 25 d’octubre. El divendres 23 a les 21.00 està prevista la representació de l’obra de teatre ‘Un cel de plom’ (protagonitzada per Mercè Arànega i amb dramatúrgia de Josep M. Miró) al teatre l’Artesana de Falset. En l’obra, Mercè Arànega es posa en la pell de la prioratina Neus Català, l'última supervivent catalana dels camps de concentració nazis i filla i veïna dels Guiamets. Després d’haver estat representada a la Sala Muntaner de Barcelona, l’obra va iniciar gira per Catalunya el passat mes d’agost, poc després que el Consell Comarcal del Priorat li lliurés la seva distinció d’honor en un acte públic a Falset.

Aquell mateix cap de setmana, però ja l’endemà dissabte (dia 24 d’octubre), serà el torn de l’actor Toni Albà, que posarà en escena a Bellmunt del Priorat l’obra ‘Bufonant’. Està previst que l’espectacle es desenvolupi a la Sala de l’Euterpe de Bellmunt a partir de les 22.00 hores. Com el seu títol ja indica, l’espectacle és hereu de la tradició del bufó i, segons la pròpia companyia teatral: “en aquesta obra,  Toni Albà es posa a disposició de la creació en viu i en directe per oferir-vos un exercici insòlit que recorda la performance, però que és tan ancestral com el joc dels infants. Redescobrir la narració a través de la paraula i el gest generat pels desitjos i els neguits dels espectadors, porten a una transposició de la realitat que alguns anomenen poesia”.