Contacta'ns

AgendaPriorat

Tota l’activitat cultural que es cou a la comarca

Desembre arrenca amb literatura i jazz de luxe

El mes de desembre comença amb una activitat intensa al llarg en el cap de setmana llarg i de pont que va del 5 al 8 de desembre. El cap de setmana s’omple de fires, però tindrà el seu principal atractiu cultural en un acte de caire nacional: la primera presentació pública que l’escriptor Albert Sánchez farà del seu llibre ‘Vae victus’ (Edicions la Campana) al municipi Capçanes. Una presentació que, indiscutiblement, serà un dels actes culturals de l’any a la comarca del Priorat.

L’acte tindrà lloc el diumenge 6 de desembre, a partir de les 18 hores, a la sala social i cultural la Pedrera d’aquest municipi de la comarca del Priorat. Tal com s’ha programat la presentació, en primer lloc hi haurà una intervenció de l‘escriptor  Albert Sánchez Piñol, en la qual parlarà del llibre, que ha convertit el guerriller antiborbònic Pere Joan Barceló (més conegut com a ‘Carrasclet’), fill de Capçanes, en un dels protagonistes. Seguidament, hi ha previst un torn de preguntes obert a tots els assistents.

'Vae Victus' (que significa 'Ai dels vençuts!') surt a la venda precisament aquesta tardor. El nou lliurament de Sánchez Piñol s'estructura en quatre històries diferents que narren les noves aventures del militar Martín Zuviría, que torna a ser el protagonista de la història. Zuviría viatja a la guerra americana, entre indis i carolins, i acudeix també a la guerra que Felip V va declarar als francesos, on cedirà protagonisme a un altre personatge: el capçanenc Carrasclet.

Aquest serà l’acte cultural més destacat de la sisena Fira d’artesans de Capçanes que tindrà lloc aquest diumenge i que enguany se centra en la figura del Carrasclet. És per això que, al marge de la conferència de Sánchez Piñol, a les 12 del migdia i les 4 de la tarda hi ha prevista una recreació històrica de la Guerra de Successió a la Plaça del Carrasclet; i a la 1 del migdia i les 5 de la tarda es farà un taller de danses típiques del segle XVIII a la Plaça de l’Església.

La nodrida presència d’artesans, que mostraran els vells oficis en viu, i tot un seguit d’actes al llarg del dia completen el programa. Les interpretacions amb flauta travessera a càrrec del Biel i Juli Pellejà a benefici de la Marató de TV3 (12.30 i 14 hores), passejos amb poni per als més petits, la presència de food trucks i diverses iniciatives soldàries se succeiran al llarg del dia.

Jazz d’alta categoria a la Torre

El primer cap de setmana de novembre també portarà a la comarca un altre acte de primer nivell cultural, com és l’espectacle de poesia i jazz ‘El viatge’, que tindrà lloc la nit de dissabte dia 5 (a partir de les 22 hores) a la Sala del cinema de la Torre de Fontaubella, organitzat pel col·lectiu ZZona JaZZ de la Torre de Fontaubella i el Centre Quim Soler. En aquest cas, l’actor i director escènic Quim Lecina ha recuperat aquesta proposta jazzística-teatral estrenada l’any 2003 a La Cova del Drac. El muntatge, que va ser un èxit de crítica i públic, es basa en textos de l’escriptor, crític de jazz i traductor David H. Rosenthal i músiques de Clifford Brown, Miles Davis, Nat Adderley i Joe Zawinul. L’intèrpret, a més, es fa acompanyar de la nova fornada de músics sorgits a l’entorn de la Sant Andreu Jazz Band com la contrabaixista i cantant Magalí Datzira.