tastsopar_aspic.jpg

Tast de vins i sopar. Les carinyenes de l'Empordà i del Priorat

Falset

Cultura del vi i gastronomia

Families

Grups

Parelles

Per a tots els públics

Singles

Amb Albert Costa del Celler Vall Llach i Carme Casacuberta de Vinyes d'Olivardots. Sopar maridatge amb vins dels dos cellers.

La carinyena és una varietat de cep negra. El raïm de carinyena és gran i compacte, de maduració tardana i molt productiu. El gra és esfèric i de color blavós.
L'etimologia del nom prové de la població aragonesa de Carinyena. Altres noms són: caranyena o esquinça-roba.
El vi varietal jove de raïm carinyena té molt de color i cos, amb un grau alcohòlic elevat, i és poc aromàtic. Es complementa bé amb la garnatxa i l'ull de llebre, resultant adient per a l'envelliment. El vi de Carinyena, elaborat al camp de Carinyena, era tradicionalment elaborat en cupatge de carinyena amb garnatxa i macabeu.
La varietat carinyena es conrea tradicionalment a l'Aragó, al Priorat (DOQ Priorat i DO Montsant), al Rosselló (AOC Costers del Rosselló i AOC Cotlliure) i a l'Empordà (DO Empordà), i s'ha estès per tot el món. S'utilitza sobretot per fer vins de taula, però es poden elaborar vins de qualitat en cupatges amb garnatxa o samsó. 

CELLER VALL LLACH
Va ser creat als inicis dels anys 90 pel cantant Lluís Llach i el notari Enric Costa a Porrera. Les accions i processos que s’imposen són el rigor i la qualitat. El celler va adquirir en propietat una selecció de vinyes d’entre 60 i 90 anys, de carinyena i garnatxa, que asseguren un most exclusiu. La combinació mesurada de la tradició i de les més altes tecnologies s’aplica rigorosament en tots els processos creatius del vi: conreu, verema, fermentacions, maceració, premsat, repòs i embotellat. La criança del vi es du a terme a Cal Valdrich, un vell i noble casalot, reconstruït en el respecte a la seva història i reestructurat per posar-lo al servei d’un equilibri ambiental, estètic i climàtic. Albert Costa n'és l'actual propietari junt amb Lluís Lllach. 

VINYES D'OLIVARDOTS
En terres de gresa, al bell mig de suaus turons, on impera el silenci i la vista es perd albirant els ceps, neix Vinyes d’Olivardots.
Carme Casacuberta, llicenciada en ciències químiques i enòloga, junt amb el seu marit Antoni Pena, enginyer industrial, tot dos apassionats del vi, enamorats de la natura i moguts per la il·lusió, l’any 2002 inicien el projecte al terme de Capmany (Alt Empordà): elaborar grans vins amb la màxima expressió del seu terrer.
Dins d’un paratge únic i envoltat per 4 hectàrees de vinya, l’any 2006 es construeix el celler, de línies senzilles i modernes, pensat per treballar amb l’ajut de la gravetat, incorporant tècniques modernes, però conservant els sistemes de treball de les arrelades tradicions.
Actualment, Vinyes d’Olivardots té 7 hectàrees de vinya en propietat.
Les 4 hectàrees que es troben dins de la finca van ser plantades l’any 2002 amb garnatxa negra, sirà i cabernet sauvignon i, seguidament, en la cerca de varietats autòctones es van adquirir 3 hectàrees més de vinyes velles de samsó d'entre 50 i 100 anys.
L’any 2010 s’incorporen les finques de varietats blanques: garnatxa blanca, garnatxa roja i samsó blanc, totes pròpies de l’Empordà i d’entre 80 i 110 anys.
En les noves plantacions van optar pel sistema de conducció en lira amb uns objectius molt clars: desenvolupar major superfície foliar del cep, millorar 
l'exposició al sol de les baies per obtenir una maduració completa del raïm. Així mateix la planta es manté airejada minimitzant el risc de malalties fúngiques, cosa que els permet treballar la vinya de la forma més ecològica possible.